Tipit

28.5.2012

Tarkennuksia aikajanaan

Matkailu avartaa, sanotaan. Tämän illan löydöksi tuli Kansallisarkiston sivuilta löytyneet Lauri Wilhelmin Metsälän asiakirjat:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=11831125

Päivämäärät asiakirjoissa olivat vuosilta 1933-1937.


Lisäys 29.5.2012:
Kun kerroin isälleni tästä, hän tiesi heti kertoa, että oli lapsista ensimmäinen, joka syntyi Metsälässä - vuonna 1936. Paavo taas muisteli jälkeenpäin, että Vilho olisi ollut ensimmäinen siellä syntynyt.23.5.2012

Talojen sijainteja linkkeinä

Tein muutaman talon sijaintipaikkaan linkit kansalaisen karttapaikassa. Ohjelmassa piti paikkoja hieman aikaa haeskella, että sai nuolet osumaan edes suunnilleen oikeisiin kohtiin, joten paikat eivät ole 100%:n tarkkoja.

Ensimmäisenä monessakin yhteydessä mainitun, toisille myydyn ja nyt jo puretun Helimäen sijainti.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=40000&text=Helim%C3%A4ki&srs=EPSG%3A3067&y=6895184&x=303245&lang=fi

Seuraavaksi oman mummulani, Lauri Wilhelmin rakentama Metsälä. Sekin myytiin hänen kuolemansa jälkeen ja rakennukset (pää-, lato-, navetta- ja sauna-) paloivat myynnin jälkeen.

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=16000&text=Mets%C3%A4l%C3%A4&srs=EPSG%3A3067&y=6894466&x=303806&lang=fi .


4.5.2012

Seutuhistoriaa

Aikani kuluksi taas seikkailin netissä ja törmäsin Parkanon ja Kihniönkin historiaa käsittelevään nettiteokseen. Mielenkiintoista luettavaa, vilkaiskaapa:
http://jarisaarinen.pp.fi/kotisivut/Parkanon%20histotia.pdf

Latautuminen saattaa kestää pikkuisen aikaa, malttakaa odottaa.


29.3.2012

Historian lehtien havinaa

Kartat olivat niin kiinnostavia tutkittavia, että jäin niihin kiinni. Ja tulokseksi löysin seuraavan ihanuuden vuodelta 1806, edelleen sieltä Jyväskylän yliopiston digitaalisesta arkistosta vanhakartta.fi-sivuston kautta:

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/24845/topographica%20ikaalinen%201806b.jpg

Olisi ihana katsella alkuperäistä laveerattua karttaa. Skannattu nettiversiokin paljastaa sen hienouden. Aikanaan ihastelin omassa työssäni arkistossa vanhoja rakennuspiirustuksia, jotka olivat samanlailla laveerattuja taideteoksia. Kuvaa katsellessani melkein jo tunsin sormissani sen vanhan sinertävän kangaspaperin, jota itsekin arkistossa ihastelin. Kyllä paljon on kadonnut kädentaitoja. Onneksi ehdimme työkaverini kanssa pelastamaan jokusen, tosin astetta myöhäisemmän ja oikealle paperille laveeratun, piirustuksen näytille toimiston seinälle raameihin, ennenkuin ne vietiin kaupunginarkistoon piiloon. Tosin siellä ne ovat nyt turvassa, varsinkin kun oma arkistomme kärsi mittavan vesivahingon.

Mutta karttaan palatakseni, löysin siitä myös Hirvikosken, kartan löytäessäni yritin hakea Kurun alueesta vanhempaa karttaa. Sillä kuntanimellä ei löytynyt, tämä löytyi Ikaalinen-Ruovesi-hakusanalla.


22.3.2012

Sivututkimusta

Koska on torpparisuvusta kyse, torppien nimiä vilahtelee enemmän ja vähemmän. Muutamaa kiinnostuin etsimään josko löytäisin, missä päin torpat ovat aikanaan olleet. Sefaniaksen äidin Maria Matintyttären synnyintorppa Hirvikoski ei tuottanut ongelmia, se löytyy Parkanon kaupungin sivuilla olevan tämän päivän opaskartankin kautta. Ja tarkkaan kun samaista karttaa netistä tutkailee, löytyy Patomäkeä lukuunottamatta muutkin allamainitut talot kartasta. Patomäestä muistuttaa kartassa vain Patoonlampi. Lampi on suunnilleen niillä kulmilla kuin aikaisemmissa löytämissäni vanhoissa kartoissa ollut torpan sijainti.

Aikaisemmin olin kirjoittanut nettiin hakusanaksi vanhat kartat ja päätynyt Jyväskylän yliopiston digitaaliseen arkistoon. Sieltä löytyi seuraava kartta, kartan vasemmassa yläkulmassa päiväys 1866:
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18601/E2_1866.jpg .

Kartta oli oikea löytö. Siitä näin ensimmäisen kerran sijainnin Patomäen (Rauhan äidin synnyin-) torpalle. Se löytyy kartan oikeasta reunasta hieman 62 astelinjan yläpuolelta.
Karttaan on muitakin taloja merkattu, mm. Hirvikoski, Kuivanen, Korpiniemi ja Linna sekä Laatu, joka löytyy 62-linjan alapuolelta. Uusissakin kartoissa talojen paikat ovat suunnilleen samat.

Maanmittauslaitoksen kansalaisen karttapaikasta Patomäki löytyi suunnilleen samasta paikasta:
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=80000&text=Patom%C3%A4ki&srs=EPSG%3A3067&y=6887752&x=307323&lang=fi . Erona entiseen aikaan on, että silloinen länsi-Aure oli Kurua, nyt se kuuluu Parkanoon ollen nimeltään Aureen kylä.


2.3.2012

Muut sukututkimussivustot

Tapanani on erilaiseen nimeen törmätessäni "googlata" se, jos vaikka jotain löytyisi. Ja näin olenkin löytänyt muiden sukututkijoiden tekemiä sivustoja, joilta on löytynyt sukuamme koskevia tietoja.

Koko sukututkimukseni lähti liikkeelle sairaslomallani istuessani läppäri sylissä television ääressä puoli vuotta miettien mitäpä sitä katselisi. Yhtenä päivänä sitten kirjoitin hakusanaksi Sefanias Oksanen ja sain eteeni Merja Syrjämäen tekemän sivuston http://sites.google.com/site/parkanoemigrants/o, jolta siis löysin Sefaniaksen ja veljensä Wilhelmin.

Matkan varrella etsin myös Thomas Salomonsson Patomäkeä ja löysin Rauhan papan sukuhaarasta tehdyn sukutaulun
http://www.geni.com/family-tree/index/6000000003268123217 .

Lopulta hakemalla Jacob Påhlssonia päädyin Rainer Enbergin laajalle sivustolle http://koti.mbnet.fi/mariina/suku2/d1.htm#c3453, josta löysin         Li -06 > Li -11 alla olevat tiedot. Niiden oikeellisuutta en ole vielä tarkistanut. Olen sieltä kerännyt tähän nähtäväksi vain suoran linjan.

Hakemalla Sormusta päädyin http://www.iirismaija.net/leppalanettiin.pdf -sivustolle, jonka laajasta isäntäluettelosta löysin Sormusen talonkin. Sieltähän on kotoisin Laurin isoäidin isoäiti Juliana.

Hakemalla muistaakseni Anna Olofsdr Burmania päädyin sivustolle
http://www.vilppula.com/images/mieto/ks.htm , josta löytyi Juha Miedon sukutaulu. Silmäilin sitä mielenkiinnon vuoksi, siinä Miedon etunimeksi on mainittu Juho. Suorien linjojen perusteella Lauri on Johan Jacobinpoika Kuivasesta lähtien sukua hänelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti