Lisätiedot

Lauri Wilhelm/


Li -02 Sefanias Marianpoika Oksanen

Sefanias on päässyt ripille vuonna 1886.

Hän lähti Amerikkaan 24.2.1901, vaimo Enna jäi Suomeen Laurin kanssa. Sefanias palasi 1903. Hän lähti toistamiseen 1905. Tällä matkalla hänen määränpäänsä oli Hibbing Maine ja hän palasi siltäkin matkalta kotiin.

Sefaniaksen maihinnousukortti v. 1905.

Jokaisen matkansa jälkeen hän totesi, että vaimollaan oli uusi muutaman vuoden ikäinen lapsi, jonka hän oli edellisellä kerralla käydessään saattanut alulle. Nuorimmainen Paavo syntyi hänen jäätyä Suomeen lopullisesti.

Li -03 Maria Matintytär -Hirvikoski

Ripitykset
Maria Matintytärtä on ripitetty kirkkoherran toimesta 22.4.1860 Elinan ja 29.9.1878 Wilhelmin syntymien jälkeen. Sefaniaksen ripitysmerkintä on kuitattu muutamassa rippi-/pääkirjassa sekä maininnalla Wilhelmin ripityksen yhteydessä sen olevan jo kolmas.

Eläminen ja asuminen
Maria on ollut piikana Kärkölässä 21-vuotiaasta vuodesta 1857 ja palannut takaisin Hirvikoskille v. 1858.

Samoihin aikoihin Gustav aloitti renkinä Hirvikoskilla ja palasi vuoden päästä takaisin kotiinsa Hautamäkeen. Vuonna 1863 hän avioitui raskaana olevan Marian kanssa.

Vuonna 1868 oli nälkävuodet, joten joka rippi-/pääkirjassa on paljon kuolleita. Muutaman talon kirjassa on kaikki merkattu kuolleiksi. Ei kuitenkaan meidän suvun torpissa. Vuosi kuitenkin vei Marialta lapsensa Nikolauksen ja Gustafin sekä miehensä Gustavin. Heidän kuoltua hän siirtyikin takaisin Hirvikoskeen. Ja reilun vuoden päästä odottikin jo Sefaniasta.

Ennen kuolemaansa vuodesta 1891 hän on asustanut kahdestaan poikansa Wilhelmin kanssa Hirvikoskea. Sefanias on asustanut itsellisenä juuri ennen avioliittoansa.

L-1 Lauri Oksanen JA R-1 Rauha Lantinen

 

Naimisiin mentyään Rauha ja Lauri asustivat itsellisinä jossain Vaviolahden mailla sijainneessa torpassa/talossa Laurin oltua talon työläisiä. Sittemmin perheen kasvaessa he muuttivat Helimäki-nimiseen taloon, jossa asustivat, kunnes muuttivat Metsälään, jonka Lauri rakensi perheelleen. Helimäkeen muutti myöhemmin Laurin isä Sefanias ja äiti Enna nuorimman poikansa Paavon kanssa. He asuivat siinä vanhempien kuolemaan asti ja Paavokin tunnettiin kuolemaansa asti Helimäen Paavona. Helimäki on hyvin voimakkaasti mukana suvun kuvioissa, sillä Rauhan äitikin on haudassa nimellä Selma Helimäki, joten ilmeisesti hänkin on siinä jossain vaiheessa asunut.
Googlen kartoista onnistuin nappaamaan kuvan (ilmeisesti vuodelta 2009) uudemmasta Helimäestä, joka rakennettiin ensimmäisen tilalle. Nyt sekin on purettu ja tilalle on nousemassa uusi iso omakotitalo. Jäljellä oli vain tuo edessä oleva varastorakennus, kun ohi ajoimme.


Rauha Armida /

Rä -04 Salomon Simonsson -Kaartinaho

Salomonin perukirjan eri sivut:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ruovesi/perukirjoja_1831-1840_tk214/411.htm (aukeavasta sivustosta oikea sivu)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ruovesi/perukirjoja_1831-1840_tk214/412.htm (koko aukeama) ja
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ruovesi/perukirjoja_1831-1840_tk214/413.htm (aukeaman vasen sivu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti