tiistai 17. huhtikuuta 2012

Sukututkimus - Matti kukkarossakinko

Netti on helpottanut sukututkimuksen tekemistä huomattavasti. Enää ei tarvitse joka tietoa tilata kirkkoherran virastoista. Itsekin olen tähän mennessä tehnyt vain yhden ainoan tilauksen Kihniölle. Kyselin Rauhan kahden ensimmäisen lapsen tietoja, hänen ja Laurin vihkipäivää, muutaman heidän lapsensa toisia nimiä ja kuolinpäiviä sekä syntymäkuntaansa, sillä osa jälkeläisistä oli sitä mieltä, että hän oli Kurusta kotoisin. Samoin kysyin heidän ensimmäisen lapsensa pojan tietoja. Kaikkiin sain vastauksen ja kysymysteni ulkopuolelta sain oikean kirjoitusmuodon hänen toiselle nimelleen. Lähetin kyselyn sähköpostilla, sain vastauksen neljän kuukauden päästä etanapostilla ja kustannus oli 11 euroa. Kustannus koostuu tuntiveloituksesta. Annoin tilauksessa luvan käyttää tutkintaan tunteja korkeintaan kaksi.

Toisen tilauksen tein toisen kunnan kirkkoherranvirastoon tiedustellakseni jo edesmenneen nuorimman setäni entisen vaimon tietojen kautta heidän ainoan lapsensa tietoja. Muutaman viikon päästä sain sähköpostiin ilmoituksen, että tämä henkilö haluaa, että häneen otetaan suoraan yhteyttä. Tosin olen useamman kerran yrittänyt hänen puhelimeensa soittaa, eikä hän koskaan siihen vastaa. Tästä tilauksesta ei ole tullut laskuakaan.

Muita kustannuksia on tuonut serkkuni, hänen miehensä ja minun tekemä ajoretki Hämeenlinnan maakunta-arkistoon täysin tietämättömyyttämme. Sain vasta jälkeenpäin tietää, että Pirkanmaan kirkonkirjojen mikrofilmit löytyvät Tampereen kaupungin pääkirjasto Metsosta. Siis työpaikaltani puolen kilometrin päästä. Niitä pääsee lukemaan ilman ajanvarausta koska vain. Sinne voi myös tilata kaukolainattuna muualta filmejä, joten ei tarvitse matkata kauas. Kaukolainaus maksaa kuitenkin jotain pientä. Niiden siellä jo olevien lukeminen ei siis maksa mitään, jos ei laske ajalleen kuluja.

Lisäksi kustannuksia on tuonut ne lukemattomat puhelut, joita tein, kun aloitin kartoittamaan nykysukua kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen.

16.5.2013
Postittelu toi hieman kuluja, ja paperikopiointikulut vältän siirtämällä tiedottamisen tänne nettiin. Mutta kaiken kaikkiaan konkreettisia kuluja suhteellisen vähän.

Olen vielä tehnyt kolmannen tilauksen ja sen kustannukset olivat 22€. Sillä sain sitten sen viimeisenkin Rauhan ja Lauri W:n lapsenlapsen syntymäajan tietooni, koska ajattelin kysäistä hänen tietojaan isänsä kuolinkunnasta. He olivat sen kuoleman yhteydessä selvittäneet.

Mielenkiinnosta nyt sitten vertailen kirkkoherranvirastojen hinnoittelua ja toimintaa, kun lähettelen tilauksia tuosta Vuorilahden suvusta pääasiassa Keuruulle. Ensimmäinen tilaus yllätti positiivisesti, maksoi 16€, mutta vastaus tuli kahdessa päivässä. Kihniöltä olin odottanut vastauksia puoli vuotta. Tietysti tilauksien sisältö oli sinne laajempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti